Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Συνοχή σκέψεων ώρα μηδέν!

Πέρασε κ όλας ένας μήνας; Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός! Φτάσαμε ήδη στο Μάρτη, στα μέσα του Μάρτη δηλαδή. Σα χτες τη θυμάμαι την πρωτοχρονιά... Ένιγουέι!
Αρχικά, να ζητήσω συγγνώμη από τους χιλιάδες αναγνώστες μου για την απουσία μου(μην κλαίτε, γύρισα!). Αλλά... αποφάσισα-επιτέλους-να κάνω την πρακτική μου κ έχει περισσότερο τρέξιμο απ'όσο περίμενα. Όχι η δουλειά. Τα χαρτιά που πρέπει να μαζέψω κ να καταθέσω είναι το τρέξιμο! Επίσης, ήρθε η ώρα να πάρω κ την πτυχιακή μου. Άλλο κ αυτό. Ήρθε η ώρα να υποστηρίξω το ρόλο μου σα φοιτήτρια(ποτέ δεν είναι αργά!) κ συνειδητοποίησα πως ΑΚΟΜΑ είμαι φοιτήτρια. Ένιγουέι δις.
Σήμερα κοίταζα αεροπορικά εισιτήρια στο internet. Κοίταζα μακροπρόθεσμα, για την περίοδο του Οκτωβρίου... Φρίκη! Πιο φθηνά είναι να πας Μιλάνο με το αεροπλάνο, παρά να πας στη Θεσσαλονίκη!!! Ένιγουέι για ακόμα μια φορά...
Το σημερινό post δεν έχει καμία απολύτως συνοχή! Σκοπός του post ήταν να αναδημοσιεύσω από το meteo.gr 20 εντυπωσιακά στοιχειά για το ηλιακό μας σύστημα. Το ηλιακό μας σύστημα, ο γαλαξίας μας, το σύμπαν είναι ίσως πράγματα που μπορεί να μη σας ενδιαφέρουν όμως εμένα προσωπικά με συναρπάζουν.Έτσι λοιπόν, σας παρουσιάζω τα εντυπωσιακά στοιχεία για το ηλιακό μας σύστημα! Enjoy!

1. Οι τροχιές όλων των πλανητών του ηλιακού συστήματος οριοθετούνται περίπου στο ίδιο επίπεδο, το οποίο καλείται εκλειπτική.
2. Όλες οι τροχιές αυτές έχουν την ίδια φορά (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού) και είναι πολύ περισσότερο κυκλικές παρά ελλειπτικές.
3. Η περισσότερο έκκεντρη τροχιά (ελλειπτική) ανήκει στον Ερμή και η λιγότερο έκκεντρη (κυκλική) στην Αφροδίτη.
4. 'Ολοι οι πλανήτες αυτοπεριστρέφονται με φορά αντίθετη με αυτή των δεικτών του ρολογιού (αριστερόστροφα), εκτός της Αφροδίτης και του Ουρανού που περιστρέφονται δεξιόστροφα.
5. Οι 4 εσωτερικοί πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης - πλούσιοι σε μέταλλα) παρουσιάζουν εντελώς διαφορετική χημική σύσταση από τους 4 εξωτερικούς (Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας - πλούσιοι σε ελαφρά στοιχεία). Οι πυκνότητες των μεν κυμαίνονται μεταξύ 4 - 5 gr/cm3, ενώ των δε είναι περίπου 1 gr/cm3. O Κρόνος έχει τόσο χαμηλή πυκνότητα (0.7 gr/cm3) ώστε θα επέπλεε στο νερό.
6. Η συνολική μάζα της κύριας ζώνης των αστεροειδών είναι κάτι λιγότερο από το ένα χιλιοστό της μάζας της Γης. Ο μεγαλύτερος αστεροειδής (νάνος πλανήτης) είναι η Δήμητρα (μεγέθους 1.000 χλμ), η μάζα της οποίας καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής μάζας της ζώνης.
7. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης και ο γρηγορότερος. Αυτοπεριστρέφεται σε περίπου 10 ώρες και η βαρύτητα του είναι 2.5 φορές ισχυρότερη από αυτήν της Γης.
8. H περίφημη κόκκινη κηλίδα του Δία είναι μία τεράστια ατμοσφαιρική καταιγίδα με μέγεθος περίπου τριπλάσιο από αυτό της Γης.
9. Η Αφροδίτη είναι ο θερμότερος και λαμπρότερος πλανήτης. Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της είναι περίπου 465 βαθμοί.
10. Η μέρα της Αφροδίτης (243 γήινες μέρες) είναι μεγαλύτερη από τον χρόνο που χρειάζεται για να συμπληρώσει μία περιστροφή γύρω από τον ήλιο (225 μέρες).
11. Το ηφαίστειο Όλυμπος είναι το ψηλότερο όρος (27 χλμ) στο ηλιακό μας σύστημα και βρίσκεται στον Άρη. Το μέγεθός του είναι περίπου 600 χλμ.
12. Η επιφανειακή θερμοκρασία του Ήλιου είναι ~ 5500 βαθμοί, ενώ στις κεντρικές του περιοχές φτάνει τα δέκα εκατομμύρια.
13. Κάθε δευτερόλεπτο, 4.6 εκατομμύρια τόνοι ηλιακής μάζας μετατρέπονται σε ηλιακή ενέργεια και ακτινοβολούνται.
14. Ο Ήλιος είναι 110 φορές σε μέγεθος μεγαλύτερος από την Γη, ενώ η βαρύτητά του είναι 28 φορές ισχυρότερη. Αν το βάρος ενός ανθρώπου στην Γη είναι 71 κιλά, τότε στον Ήλιο θα ζυγίζει περίπου 2 τόνους.
15. Η ιδιοπεριστροφή του Ήλιου καλύπτει περίπου 25 γήινες μέρες, ενώ η περιστροφή γύρω από τον Γαλαξία μας περίπου 240 εκατομμύρια χρόνια.
16. Ο Ουρανός είναι ο μοναδικός πλανήτης του οποίου το επίπεδο περιστροφής είναι πολύ κοντά στο τροχιακό του επίπεδο. Δηλαδή, περιστρέφεται σχεδόν ξαπλωμένος.
17. Ο Ποσειδώνας είναι ο πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο ψυχρότερος (-220 °C). Από τότε που ανακαλύφθηκε (1846), μόλις το τρέχον έτος (2011) ολοκληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο (165 γήϊνα χρόνια).
18. Η Γη είναι ο μεγαλύτερος από τους εσωτερικούς πλανήτες και αυτός που έχει την υψηλότερη πυκνότητα σε όλο το ηλιακό σύστημα (5.5 gr/cm3), συμπεριλαμβανομένου και του ήλιου.
19. Οι εξωτερικοί πλανήτες, αντίθετα με τους εσωτερικούς, έχουν συστήματα δακτυλίων που αποτελούνται από πέτρα, πάγο και σκόνη.
20. Ο κοντινότερος αστέρας στο ηλιακό μας σύστημα είναι ο εγγύτατος του Κενταύρου (Proxima Centauri) και απέχει περίπου 4.22 έτη φωτός (~ 40 τρισεκατομμύρια χλμ).
πηγή: http://www.meteo.gr/astro_Solar_System_a.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου